onsdag 8 augusti 2007

Röd som en kräfta ...



Så här kokar vi kräftor:
Kastrull 1: Koka upp 3-4 liter vatten utan kryddor. Endast 5 st levande läggs ner i taget, så att inte vattnet blir ljummet. Börja helst med de största. Efter någon minut flyttas kräftorna över till
Kastrull 2 (större): där man har kokat dillkronor och salt en stund för smakens skull. (Om man vill, kan man ha i några sockerbitar och mörkt öl.) Jag brukar ha 4-5 liter vatten, 4-5 msk grovt salt och en stor knippa dillkronor, där jag sparar några kronor till efter kokningen. Använd stjälkarna också!
Lägg 5 nya levande i kastrull 1, och fortsätt proceduren.
I kastrull 2 får de koka tillsammans i 8 minuter efter att den sista kräftan lagts i från kastrull 1.
OBS! Lägg inga levande djur i sjudande vatten! Båda vattnen skall koka hela tiden!
Plocka bort de kokta dillkronorna och lägg i några nya. Kyl ned kräftorna i lagen, som skall täcka dom. Jag lägger kylklampar i diskhon och slår på kallt vatten runt kastrullen. Och ännu ett OBS! Tag inte i skaldjuren med fingrarna! Använd plasthandskar eller redskap. Då kan du tryggt servera skaldjuren ett par dagar efter kokningen.

Inga kommentarer: