torsdag 11 juni 2009

gammalt recept ...

om du har kokat fisk och får buljong, så kan man göra en "falsk" majonnäs, som är mindre fet än den äkta. Här är receptet:

Kokt majonnäs, 4-6 portioner

1-2 msk smör
3 msk mjöl
2-3 dl fiskbuljong alt. vatten
1 st äggula
1 dl olja
senap, salt, vitpeppar, vinäger alt. citronsaft
(½-1 dl grädde)


Fräs matfett och mjöl, tillsätt buljong och låt såsen koka 3-4 minuter. Sätt till en äggula utrörd i lite vatten. Smaksätt såsen så, att den har ungefär samma smak som majonnäs. Rör till sist i oljan. Lite grädde kan blandas i, om såsen önskas tunnare. Denna sås är billigare och mindre fet än äkta majonnäs.

2 kommentarer:

jonas sa...

Intressant, den passar säkert fint till skaldjursanrättningar.

Ha en bra sommar!

hatcho sa...

Tack detsamma!